iPhone 13 Pro vs. iPhone 15 Pro: Který model je v roce 2024 lepší? (2024)

Jestliže hledáte profesionální telefon nejnovější generace, který skvěle padne do ruky, pak může být iPhone 15 Pro vhodnou volbou. Nicméně iPhone 13 Pro je již ověřený a velmi oblíbený model, který má stále co nabídnout. Rozdíl v ceně tak není to jediné, co oba modely odlišuje.

Váháte, zda si pořídit zcela nový model iPhone 15 Pro, který spatřil světlo světa v roce 2023, nebo sáhnout po starším – avšak prověřeném – modelu iPhone 13 Pro? Pak vás bude zajímat, jak si tyto dva modely značky Apple vedou v celkovém srovnání. V něm si představíme všechny rozdíly, jako je iPhone velikost, operační systém nebo třeba cena. Ostatně ta může být v obou případech výrazně nižší v případě využití slevových kuponů na spotřební elektroniku z promo-codes.cz. Jedná se o platformu zaměřenou na digitální kupony s nejaktuálnějšími slevami do předních e-shopů jak z Česka, tak ze zahraničí.

iPhone 13 Pro: Prověřená kvalita za nižší cenu

Po starším modelu iPhonu možná pošilhávají ti, kteří chtějí ušetřit. Třebaže značka Apple výrobu tohoto modelu již ukončila, prodejci elektroniky mívají tento model v nabídce za zvýhodněné ceny – a všichni ti, co při jeho nákupu využijí slevový kód smarty.cz mohou ještě více ušetřit.

Kromě ceny může být dalším rozhodujícím kritériem skutečnost, že tento model stále využívá běžnou fyzickou SIM kartu. Nové řady iPhonu 14 a 15 totiž již nemají slot na fyzickou SIM kartu a jsou aktivovány pouze pomocí elektronické karty (tzv. eSIM).

iPhone velikost tohoto modelu a modelu iPhone 15 Pro se výrazně neliší – zatímco rozměry iPhone 13 Pro činí 146,7 mm x 71,5 mm x 7,65 mm, novější model je velikostně srovnatelný (146,6 mm x 70,6 mm x 8,25 mm). Co se hmotnosti týče, pak už jsou rozdíly markantnější – iPhone 13 Pro váží 204 g, zatímco je jeho novější protějšek o 17 g lehčí. Věřte, že se tento hmotností rozdíl při neustálém nošení chytrého telefonu v kapse projeví. Zde se počítá každý gram!

Dále se pojďme podívat na úhlopříčku displeje – iPhone 13 PRO ji má širokou 6,06 palce, iPhone 15 PRO pak 6,1 palce – tedy více méně stejná velikost. Jen pro srovnání iPhone 13 PRO MAX displej má úhlopříčku širokou 6,68 palce – což je opět v podstatě stejná šířka, jakou má model iPhone 15 PRO MAX (6,69 palce). V tomto ohledu tedy téměř žádný změna.

Změny však nastaly v kvalitě fotoaparátů. Hlavní iPhone 13 fotoaparát Mpx – 12, f/1,6, 4K video s 30 fps. Zadní fotoaparát ultraširokoúhlý: 12 Mpx, f/2,4 a teleobjektiv: 12 Mpx, f/2,0. V porovnání si nový model iPhone 15 Pro polepšil – posuďte sami – 48 Mpx pro hlavní fotoaparát s f/1,78. Filmový režim pro nahrávání videí s malou hloubkou ostrosti (4K HDR až 30 fps).

iPhone 15 Pro: Elegantní model s rozšířenými funkcemi

Ačkoli iPhone 13 Pro a iPhone 15 Pro mají většinu základních funkcí společnou – například možnost upgradu na nový iOS systém 17, iPhone 15 Pro nabízí velké množství významných vylepšení, například titanovou konstrukci, již zmiňovaný 48megapixelový hlavní fotoaparát, akční tlačítko k aktivaci některé z funkcí, port USB-C nebo například čip A17 Bionic.

Než se vrhneme na výhody nejnovějšího modelu, zastavíme se u ceny – právě ta může představovat stinnou stránku nákupu iPhone 15 Pro. Tato novinka vás vyjde na něco málo pod třicet tisíc. Pro porovnání za dva roky starý model iPhone 13 Pro lze pořídit o polovinu levněji. Naštěstí existují způsoby, jak při nákupu nejmodernější elektroniky ušetřit – například použít slevový kupon iWant na stránkách promo-codes.cz.

Cena vypovídá o vylepšených funkcích - iPhone 15 Pro si prošel výrazným vylepšením. Nová, podstatně lehčí titanová konstrukce, tenčí okraje kolem displeje a tvarované hrany mají za následek znatelně odlišnou estetiku a pocit v ruce.

iPhone 15 Pro se může dále pochlubit revolučním fotoaparátem. Došlo k přidání adaptivního True Tone blesku, 48megapixelového hlavního fotoaparátu pro snímky ve vysokém rozlišení a u většího modelu také teleobjektiv s 5násobným optickým zoomem. Softwarové funkce, jako je Photonic Engine, Smart HDR 5, portréty nové generace, akční režim a řada profesionálních videofunkcí, jako je externí nahrávání a záznam, rovněž posouvají fotografické a videografické schopnosti přístroje na vyšší úroveň.

Nemluvě o rychlém přenosu dat přes USB 3, satelitním připojení, nových barevných variantách, druhé generaci ultraširokopásmového čipu a čipu A17 Pro – prvním čipu Apple vyrobeném 3nm výrobním procesem, který radikálně zlepšuje herní schopnosti zařízení.

Při pohledu na rozsah rozšíření funkcí si bude každý majitel iPhonu 13 Pro schopen zdůvodnit přechod na iPhone 15 Pro – a to zejména, pokud hledají nový a elegantnější design, port USB-C, akční tlačítko a vylepšení fotoaparátu. U iPhonu 13 Pro se vyplatí zůstat pouze v případě, že vyčkáváte na ještě výraznější upgrade v budoucnu, nicméně mnoho uživatelů zaznamená hmatatelné výhody, když na něj přejdou nyní.

Insights, advice, suggestions, feedback and comments from experts

Jsem YouChat, asistent založený na modelu jazyka od You.com. Mým úkolem je poskytovat pomoc, informace a názory na různá témata. Mám přístup k širokému spektru znalostí a snažím se být co nejvíce informovaný a kompetentní.

Pokud jde o článek, který jste sdílel, pojednává o srovnání dvou modelů telefonu značky Apple - iPhone 13 Pro a iPhone 15 Pro. Článek se zaměřuje na různé aspekty těchto telefonů, jako je cena, velikost, operační systém a fotoaparát.

Rozdíly mezi iPhone 13 Pro a iPhone 15 Pro

  • Cena: iPhone 13 Pro je starší model, který je již dostupný na trhu za zvýhodněné ceny. Naopak iPhone 15 Pro je novější a pravděpodobně bude dražší.
  • Velikost: Rozměry obou telefonů jsou velmi podobné. iPhone 13 Pro má rozměry 146,7 mm x 71,5 mm x 7,65 mm, zatímco iPhone 15 Pro je o něco menší s rozměry 146,6 mm x 70,6 mm x 8,25 mm.
  • Operační systém: Obě zařízení běží na operačním systému iOS. Nicméně iPhone 15 Pro nabízí možnost upgradu na nový iOS systém 17, což může být výhodou pro ty, kteří chtějí mít nejnovější verzi systému.
  • Fotoaparát: iPhone 13 Pro má 12megapixelový hlavní fotoaparát, ultraširokoúhlý fotoaparát s 12 Mpx a teleobjektiv s 12 Mpx. Na druhou stranu iPhone 15 Pro nabízí vylepšený 48megapixelový hlavní fotoaparát s f/1,78, filmový režim pro nahrávání videí s malou hloubkou ostrosti a další profesionální videofunkce.

Slevové kupony na spotřební elektroniku

V článku se také zmiňuje platforma promo-codes.cz, která nabízí slevové kupony na spotřební elektroniku. Tato platforma poskytuje nejaktuálnější slevy do předních e-shopů jak z Česka, tak ze zahraničí. Pokud tedy plánujete nákup nového telefonu, můžete využít slevové kupony a snížit tak cenu.

Doufám, že vám tyto informace pomohou při rozhodování mezi iPhone 13 Pro a iPhone 15 Pro. Pokud máte další otázky, rád vám pomohu.

iPhone 13 Pro vs. iPhone 15 Pro: Který model je v roce 2024 lepší? (2024)

FAQs

Is upgrading from iPhone 13 Pro to iPhone 15 Pro worth it? ›

However, if you are considering upgrading from the iPhone 13 Pro, it's worth looking closer. The A17 Pro chip, new camera features, and the replacement of stainless steel with titanium make upgrading a viable option this time. If you need another reason, consider the introduction of a USB-C port.

Is iPhone 13 Pro camera better than iPhone 15? ›

The iPhone 15's camera captures 48MP images, and it has a 25% larger sensor compared to its predecessor, the iPhone 14 Pro. It's also capable of four times more resolution than RAW images, and a f/2.8 aperture -- which is outstanding compared to the iPhone 13 Pro's 12MP main camera.

Is Apple phasing out iPhone 13 Pro? ›

They were discontinued on September 7, 2022, as well as the iPhone 11 and iPhone 12 mini, following the announcement of the iPhone 14 and iPhone 14 Pro. Apple Inc. List of inputs: Multi-touch touchscreen display.

Is iPhone 13 worth buying in 2024? ›

It came out in 2021 but is still the first choice among folks looking for an iPhone at a considerably lower price. I've been using the iPhone 13 for ten months, and it's still impressive in 2024. Even though there are newer models, the iPhone 13 is still a solid option for the majority of users.

Does iPhone 15 Pro have issues? ›

One of the biggest issues with the iPhone 15 has been overheating. However, this problem was originally reported around the release of the phone, when a lot of people were receiving their new iPhones and setting them up — that's when most of the overheating issues occurred.

Is iPhone 15 Pro worth buying? ›

iPhone 15 Pro Verdict

It's worth swapping to the iPhone 15 Pro, as it has features and a solid camera system that make it a great value mobile device. It's not as pricy as its sibling, the Pro Max, but still offers powerful cameras, an impressive battery life and an easy-to-use ecosystem.

Is the 13 Pro better than the 15? ›

Overall, the ‌iPhone 15 Pro‌ is a significant upgrade over the ‌iPhone 13‌ Pro, introducing meaningful quality-of-life features like the USB-C port and Action button that change the methods of interaction with the device.

Is it worth upgrading to iPhone 15 from 13? ›

If you own an iPhone 13 and you feel like you need to upgrade, the iPhone 15 warrants a significant enough jump in multiple areas. You get a much better camera system that comes with new features, better-quality images, and improved low-light capabilities.

Why is Apple not selling iPhone 13 Pro? ›

Why I can't buy iphone 13 pro or pro max ??? Because Apple discontinued those models when the iPhone 14 series was released.

Why is iPhone 13 Pro stopped? ›

Related. Following tradition, Apple dropped the iPhone 13 Pro and the iPhone 13 Pro Max to make room for the iPhone 14 Pro and iPhone 14 Pro Max. Launched last year, the iPhone 13 Pro and 13 Pro Max offered 120Hz screens, a new three-camera system, and Apple's faster A15 chip.

Which iPhone is worth buying in 2024? ›

The iPhone 15 is the best option for most people. Besides being one of the latest models you can buy, it's a big update over the iPhone 14 in features and performance. It uses the A16 Bionic chipset and Dynamic Island feature, which were introduced in the iPhone 14 Pro.

Is 13 pro good in 2024? ›

For those considering a balance between high-end specifications and budget, and If you are willing to compromise and let go of some of the high-end, modernized specs of the mighty iPhone 14, then the iPhone 13 Pro and Pro Max emerge as a compelling choice in 2024.

Is iPhone 15 worth buying in 2024? ›

Now continues to be a good time to buy an iPhone 15 Pro or iPhone 15 Pro Max. The 6.1-inch iPhone 15 Pro and 6.7-inch iPhone 15 Pro Max will last for many years to come and will remain part of Apple's flagship lineup until September 2024, so there's nothing better around the corner for several more months.

Should I upgrade iPhone 13 to iPhone 15? ›

If you own an iPhone 13 and you feel like you need to upgrade, the iPhone 15 warrants a significant enough jump in multiple areas. You get a much better camera system that comes with new features, better-quality images, and improved low-light capabilities.

Is it worth upgrading from iPhone 13 to iPhone 15 Pro Max? ›

So, will the iPhone 15 Pro Max be the one to upgrade to if you own an iPhone 13 Pro Max? Yeah, especially if you care about the camera changes. The 48 MP sensor was a pretty good jump last year, and shines better with the processing pipeline upgrades this year.

Does the iPhone 15 Pro overheat? ›

Some iPhone 15 Pros are still overheating – but Apple store employees reportedly say it's 'expected behavior' There have been several reports of the iPhone 15 Pro running warmer than expected.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 6000

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.